Mahsuplaşma Ne Demek?

Günümüzde enerji ihtiyacının giderek artması, çevresel çekinceler ve yenilenemez enerji kaynaklarının sonuna yaklaşılması sebebiyle yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır.

Güneş enerjisi ise bu yenilenebilir enerji kaynakları arasında en popüler olanlarından biridir. Neredeyse her yere kurulabilmesi ve sonsuz bir enerji kaynağıyla çalışması bu popülerliğin başlıca sebeplerindendir.

Bir Güneş Enerjisi Sisteminde üretilen enerji ya anlık olarak tüketmeli ya da depolanmalıdır. Ancak elektriğin depolanması günümüz teknolojisiyle her ne kadar mümkün olsa da pahalı bir seçecektir ve GES yatırımının geri dönüşüm süresini bir hayli arttırmaktadır. İşte burada devreye mahsuplaşma girmektedir.

Mahsuplaşma, TDK anlamı olarak hesaba geçmek, borcunu alacağından düşmek anlamlarına gelmektedir. Borç ve alacak ilişkilerinin düzenlenmesi için kullanılan önemli bir yöntemdir.

Hem iş dünyası hem de bireysel olarak kullanılan mahsuplaşmada konu olan genellikle paradır. Ancak Güneş Enerjisi Sisteminde mahsuplaşma, elektrik tüketimi ve üretimi üzerinden yapılır.

Güneş Enerjisi Sisteminde Mahsuplaşma: Devlete Elektrik Satmak Mümkün mü?

Güneş Enerjisi Sistemlerinde mahsuplaşma, ay içerisinde tüketilen ve üretilen enerji farkının alınmasıdır. Bu fark alındıktan sonra tüketim üretimden fazlaysa yalnızca tüketilen fazla enerji için ücret ödenir. Aksi durumda yani üretim tüketimden fazlaysa üretim fazlası için elektrik dağıtım kurumu size ödeme yapar.

Özetle eğer tükettiğinizden daha fazla elektrik üretiyorsanız yaptığınız fazla üretimi devlete satabilir ve bundan para kazanabilirsiniz. Ayrıca ürettiğiniz enerji tükettiğiniz enerjinin 2 katından fazla ise, devlet 2 katından fazla olan elektriği bedelsiz olarak sizden alacaktır. Ancak eğer tüketimden fazla üretim yapamıyorsanız Güneş Enerjisi Sistemi faturalarınızı düşürerek kar etmenize olanak sağlar. 

Öte yandan şu da bilinmelidir ki EPDK’nın yayınladığı Yeni Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğin’de ana amaç; üretim fazlasından ziyade öztüketimi karşılamaktır. Zira Güneş panellerine yapılan yatırımı karşılama süresi en kısa bu yöntemdedir. 

Şimdi hem tüketimden fazla üretim hem de tüketimden az üretim için iki senaryo oluşturarak mahsuplaşmaya biraz daha yakından bakalım.

Mayıs ayında işletmenizin çatısına kurulu Güneş Enerjisi sisteminde 2000 kwh üretim yaptığınızı işletmenizde ise 1500 kwh tüketim yaptığınızı varsayalım.

Üretim: 2000 kwh

Tüketim: 1500 kwh

Şebekeye verilen: 2000 kwh – 1500 kwh= 500 kwh 

Bu durumda bölgenizde bulunan dağıtım kurumu şebekeye verdiğiniz 500 kwh için size ödeme yapar.

Şimdi de tüketimden az üretim yaptığınız durumu ele alalım. Nisan ayında işletmenizin çatısına kurulu Güneş Enerjisi sisteminde 1900 kwh üretim yaptığınızı işletmenizde ise 2500 kwh tüketim yaptığınızı varsayalım.

Üretim: 1900 kwh

Tüketim: 2500 kwh

Şebekeden çekilen: 2500- 2000 kwh= 600 kwh

Bu durumda Güneş Enerjisi Sistemi sayesinde 2500 kwh tüketim için yalnızca şebekeden çektiğiniz 600 kwh için elektrik dağıtım kurumuna ödeme yaparsınız.

Mahsuplaşmanın Avantajları

Güneş panelleri gün doğumuyla elektrik üretimine başlar, öğle vakti üretim pik yapar Güneş’in batışıyla üretimi bitirir. Ancak bir evin ya da işletmenin enerji ihtiyacı günün 24 saati devam eder.

Mahsuplaşma sayesinde Güneş panellerin fazla üretimi anlık olarak şebekeye verilir, üretimin olmadığı gece saatlerinde ise şebekeden güç çekilir. Ay sonunda üretim ve tüketim miktarı hesaplanarak fatura oluşturulur.

Mahsuplaşma olmasaydı üretim fazlası akülerde depolanmalı ve gece saatlerinde kullanılmalıydı. Bu durum, büyük bir akü masrafı doğuracaktı. Bunun sonucunda Güneş Enerjisi Sistemine yapılan yatırımın geri dönüşü bir hayli uzayacaktı.

Peki Şebekede Elektrikler Kesildiğinde Ne Olacak?

Şebekeye elektrik satımı için çift taraflı sayaç ve on-grid inverter gerekmektedir. On- grid inverterler şebekede elektrik olmadığında çalışmayı durdurmaktadır. Aksi halde şebekede çalışma yapmak için yapılan kesintilerde şebekeye elektrik vermeye devam ederek çalışmayı yapanlar için risk doğururlar.

Kesintisiz güç gerektiren bir işletmeniz varsa hibrit inverter kullanarak şebeke kesintilerinden etkilenmeyebilirsiniz. Hibrit invertörler şebekede güç kesildiğinde off- grid invertörler gibi davranarak akülerden elektrik çekerler. Böylece elektrik kesintilerini hissetmezsiniz.